بررسی توزیع دما دست و پیش بینی یخزدگی انگشتان با استفاده ازمدل تنظیم حرارت بدن و مدل زیست گرمایی مبتنی بر تصاویرپزشکی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری دانشگاه بیرجند

2 عضو هیت علمی دانشگاه بیرجند

3 عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند

4 عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شیراز

چکیده

دست به دلیل تفاوت ساختاری، عملکرد ویژه در خون‏‏رسانی و درصد حجمی متفاوت بافت‏‌‌های تشکیل دهنده آن، از شرایط ویژه‌‏‌ای در انتقال حرارت برخوردار است. مدل‌های اولیه تنظیم حرارت بدن اکثر صفر بعدی بوده و قادر به محاسبه تغییرات مکانی دما دست نمی‏باشند. در مدل‏سازی حاضر از تصاویر پزشکی، جهت ارائه یک مدل سه بعدی کامل مبتنی بر هندسه دقیق و ساختار واقعی بافت دست استفاده شده است. نتایج نشان داده که مقادیر دمای کمینه، متوسط و بیشینه بر روی سطح پوست دست بسیار متفاوت می‏باشند، که بیانگر توزیع کاملا غیر یکنواخت دمای روی دست است. افت دمای کمینه به کمتر از نقطه انجماد پوست در دو سرعت 7/2 و 5/5 متر بر ثانیه مشاهده گردیده که در سرعت 5/5 متر بر ثانیه در مدت زمان کمتری رخ داده است. نوک انگشتان از دمای کمتری نسبت به سایر نقاط دست برخوردار است، بطوریکه اختلاف دمای نوک انگشتان دست با دمای میانگین می‏تواند به حدود 14 درجه سلسیوس نیز برسد که بر اهمیت توجه به این بخش بخصوص در شرایط حاد سرمایی و پیش‎بینی امکان یخ‏زدگی در انگشتان تاکید دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات